Varför firar vi Halloween?

Halloween, vart kommer det ifrån egentligen?

Namnet kommer från fornengelskans ”All hallows even”. D.v.s. ”Alla helgons afton”. Den svenska betydelsen är den vanligaste bemärkningen som vi använder här i Sverige. Halloween som firas den 31 oktober har sitt ursprung i Irland. Det har koppling till skördesäsongerna. Kelterna trodde att det var just efter denna dag (kallades då Samhain)som de dödas själar skulle återkomma till jorden och massa osynliga krafter skulle sättas i rörelse denna dag. Därför vad det vid den 31 oktober som de avslutade skördetiden och vinterhalvåret startade just detta datum.

Kristna makter ville under 400-talet att detta firande skulle upphöra, därför med direktiv från påvar under den tiden beordrades den kristna högtiden ”Alla helgons dag” att flyttas från maj månad till den 1 november, alldeles efter den 31 oktober. Det gick dock inte så bra att göra det då festligheterna fortsatte.

Senare under 900-talet gjorde kyrkan ett nytt försök genom att flytta ”Alla helgons dag” till den 2 november. Och genom att göra det till en dag där man skulle minnas sina döda släktingar. Det gick inte så bra heller… men… det lyckades till en viss del. Under tiden fram till 1800-talet hade man lyckats blanda folkliga- och kristna traditioner.

Bästa webbutikerna just nu!

Roliga Prylar49 kr i frakt - Öppet köp i 30 dagarBesök butiken

Halloween i USA

Till USA (Amerika) kom Halloween ”Alla helgons afton” på 1800-talet efter det rådde hungersnöd på Irland. Då var det många Irländare som emigrerade till USA och tog sina traditioner med sig. Den fick många influenser av en annan tradition som hålls den 5 november i USA. Det är ”Guy Fawkes Night” där man firade genom att bygga dockor som man brände, tiggde och tände eld på stora bålar. Samtidigt hade Nederländerna och Tyskarna med sig en liknande tradition som påminde om Halloween. Det var under slutet av 1800-talet som det börjades slås ihop och själva vidskepelsen med andar och själar som gick igen, det tynade bort. Det blev istället till en vilja att göra Halloween till en glädjens och folkets fest.

Under 1900-talets början togs firandet över av scoutingrörelsen och Roraty, från att först vara en mer privatare fest startade man att flytta ut firandet på gatorna. Parader anordnades och tanken var att allmänheten också kunde ta del av det. Det blev dock ibland ganska stökigt och det blev samhällets ansvar att ta reda på det. Ibland blev det allvarliga skadegörelser i samband med ”buset” kring Halloween. Under 1940-tale ville myndigheterna i Chicago förbjuda firandet av Halloween eftersom USA låg i krig och skulle koncentrera sig på det stället. Efter andra världskriget började firandet blossa upp igen på nytt och blev allt våldsammare. För att stävja detta tog olika städer tag i detta och försökte att anordna gemensamma fester och karnevaler.

Det var under 50-talet i USA som Halloween började bli en av de riktigt stora högtiderna och gick mer åt att vara en högtid åt barnen. Traditionen inom Halloween om ”Bus eller godis” (Trick or treat”) blev en lyckad återlansering och började allt mer användas.

När kom Halloween till oss i Sverige?

Halloween kom till Sverige redan under 50- och 60-talet. Det dröjde dock till 90-talet innan högtiden skulle lanseras på allvar. Det var Hard Rock Cafe i Stockholm och Buttericks som gick ihop och genomförde en kampanj och firade Halloween i en hel vecka. Handeln i samband med Halloween ökade stegvis under 90-talet, men det var inte förrän -97 då svenska tidningar och den övriga detaljhandeln uppmärksammade detta som försäljningen tog fart rejält.

Det utvecklades också från att vara en högtid för barnen att bli en högtid att fira för alla åldrar. Privata maskerader anordnades. Det blev också många krogar och restauranger som tog till sig av detta och körde Halloweentema.

När firar vi Halloween?

Ska man följa amerikansk tradition så ska Halloween firas den 31 oktober. Man kan också fira kvällen innan den svenska traditionen Alla helgons dag. Alla helgons dag är alltid den första lördagen i november.

Varför dessa Halloween-lyktor med pumpor?

De utskurna pumpornas tradition kommer från den första Samhain. Det var vid Samhain som folket gick runt med rovor som var utskuren som ett ansikte och fylld med ljus. Även kallad jack o lantern. Rovorna/lycktorna representerade smeden Jack som var för ond för att komma till himlen. Men Jack hade lurat djävulen, så att han kom inte till helvetet heller. Han fick i stället irra runt på jorden, och för att hitta vägen hällde han glödande koll i rovor som han ätit.

Privacy Policy