Hattar hattar och hattar

Hatten är en väsentlig del i maskeradklädnaden. Inte minst på halloween då det blir betydligt mindre skräckinjagande om man kommer i en fin och normal frisyr. Nej, både ansiktet och håret måste döljas rejält på ett eller annat sätt. När det kommer till hattar kan man dela in dem i olika kategorier.

Figurhatten – En hatt som är specialtillverkad för att passa just en figur. Det kan tex vara den klassiska smala gröna hatten som Robin Hood har eller en mask/hatt med Stålmannens emblem.  I dessa fall är hatten utformad för just en enda figur.

Halmhatten – Den finns i olika utformningar och  storlekar. En spretig halmhatt kan vara tagen från någon solig karibisk ö och går just många gånger under namnet Hawaiihatt. Men bara genom att frisera till den och lägga på några fina fjädrar är det en elegant halmhatt från en av de finare damerna på 1800-talet. Fördelen med halmhatten är att man kan pynta den som man vill genom att sticka in detaljer mellan halmstråna. På så vis kan man bli allt från ett blodtörstande monster till en elegant dam.

Landstemat– Mexicohatten är stor och bred, Napoleons hatt (Frankrike) mer smal och smidig att bära på en fest. Tyrolervarianten kommer från tyskland och kosackmössan från Ryssland. En del mössor och hattar har alltså en koppling mot ett speciellt land. Har man en sådan mössa är det tydligt varifrån man kommer.

Yrkeshatten – Doktorn, Sjuksköterskan, Piloten och brandmannen. Alla har de något på huvudet. En del yrkesgrupper har visserligen hjälm vilket inte är det mest bekväma att ha på sig under en hel lång maskerad men då får man hitta något som passar istället för den klumpiga hjälmen.

Oavsett vilken hatt man väljer så ska man tänka på att den ska vara pricken över i:et och därmed måste den matcha helt och hållet den övriga klädseln. I annat fall kan det skära sig rejält. Ska ditt ”huvudplagg” vara hatten bör resterande klädseln dämpas ned och vice versa.

 

Privacy Policy