Halloweenpumpor

Dom flesta av oss har säkert någon gång under vår uppväxt fått hjälpa till att göra en halloweenpumpa. Antingen har vi pysslat med det på dagis eller hemma med mamma och pappa.

Så där lagom till Halloween brukar man kunna finna färdigkarvade halloweenpumpor och vanliga pumpor i blomsteraffärer och i vanliga stormarknader.

Pumpor är något vi alla förknippar med halloween. Men hur blev det så? Var kommer seden att karva pumpor ifrån? För att få svaret måste vi gå tillbaka till 1800-talets Irland. I Irland så fanns det en folksaga om en man som kallades Stingy Jack. Jack lyckades med bedriften att lura djävulen en kväll. Han lurade djävulen att göra sig till ett mynt, så att Jack skulle kunna betala för sig. Men istället för att betala så behöll Jack myntet. Han befriade djävulen vid ett senare tillfälle, och då gav djävulen honom en urkarvad pumpa med ett ljus i. En lykta gjord av en pumpa. Barnen i Irland började göra egna lyktor av pumpor, och när tiden gick så utvecklades det till att de karvade ur hemska ansikten i sina pumpor för att skrämma varandra. Man började använda pumporna som dekorationer vid halloween, och i slutet av 1800-talet när trenden hade spritt sig till USA via irländska invandrare, så var de urkarvade en del av halloween.

Så här gör du en halloweenpumpa: Man använder sig av en kniv för att skära av ovandelen av pumpan, sen karvar man ut innehållet. Sedan skär man ut ögon, näsa och mun på pumpan. Sätter i ljus i pumpan, tänder dem och lägger sedan tillbaka ovandelen av pumpan (locket).

Privacy Policy