Halloween i de nordiska länderna

Halloween är känt som en ganska populär högtid, främst för barnen som brukar fira genom att klä ut sig och gå runt och knacka på hos dörrar. Halloween är dock inget som endast existerar i Sverige utan det firas i otroligt många andra länder. Det var exempelvis från Irland som man ursprungligen fick Halloween från, men många länder började dock fira Halloween tack vare USA. Hur är det med andra länder?

Finland

I de delarna där man främst talar både finska och svenska i Finland, det så kallade Svenskfinland, trodde man först inte att man skulle börja fira Halloween så pass mycket som i andra länder. Anledningen till detta var att man tyckte att Halloween saknade tradition och historia i Finland. Däremot slog Halloween till slut igenom under 1990-talet även här, även om man inte trodde att det skulle göra det. År 2007 hade man till och med passerat Valborg när det gäller försäljning.

Norge

Även i Norge firar man Halloween flitigt. Firandet fick sitt genombrott omkring år 2000, ungefär fem år senare än Sverige. Religionshistorikern Asbjørn Dyrendal trodde att Halloween slog igenom i Norge på grund av att dagisbarn hade behov av höstaktiviteter samt att försäljarna såg potential för att kunna tjäna mer under denna tid.

Danmark

Halloween i Danmark startade på riktigt under 1998. Anledningen tros vara för att man såg att NBA initierade en rad årliga händelser under Halloween, där de hade olika sorters tävlingar, där man bland annat kunde vinna priser för bästa kostym. Några enstaka år därefter började vissa butiker att sälja Halloween föremål innan det blev stort på riktigt.

Privacy Policy