Día de los muertos – De dödas dag

Vi är inte de enda i Sverige som ”firar” Halloween. All helgona är hos oss en mer stillsam dag där vi träffas i tillsammans och sörjer de som har gått bort. Fenomenet Halloween som har tagit efter USA:s traditioner är en mer glad tillställning där man klär ut sig och festar, leker bus eller godis osv. Ni har kanske hört talas om De dödas dag, Día de los muertos som det också heter är en religiös högtid som liknar både All helgona samt Halloween.

En gång om året brister Mexikanarna ut i denna fest och lägger ut offergåvor i form av nyskördade grödor och blommor. Firandet pågår under två dagar, den 1:a och 2:a november varje år. De två dagarna är uppdelade på både vuxna och barn som får en varsin dag tilldelad till sig. Först ut är barnen som hedras under den 1:a november och sedan får de vuxna sin dag den 2:a november. Enligt tron så kommer de döda tillbaka under dessa dagar för att vandra på kyrkogårdarna samt gå tillbaka till sina gamla hem igen. Offergåvorna läggs ut för att de döda sägs sakna jordelivet och allt som finns där. Som ni kanske har sett i tidningar och på tv är att det är en tillställning av fest och färgglada saker som syns runt om i städerna där De dödas dag firas. Ett av de vanligaste inslaget är färgglada dödskallar som denna bild visar. Den är målad och dekorerad med blommor.

Esqueleto-Explosivo-videoslot

Calavaritas

Bild lånad från spelacasinos.com

Dödskallarna kan också vara gjorda i socker, d.v.s. ätbart material som läggs ut tillsammans med andra saker på ett offerbord. Andra saker som anhöriga plockar fram och ställer ut på bord och speciella platser är:

Blommor
Mönstrat silkespapper
Rökelser
Leksaker med dödssymboler
Fotografier och saker från den döde
De dödas bröd

Brödet som vi nämner i slutet av listan anses vara den viktigaste beståndsdelen på offerbordet vid De dödas dag. Det är ett sött bröd bakat på ägg, socker, jäst, mjölk, smör, kanel, vaniljsocker och mjöl. Här är ett recept med De dödas bröd / Pan de muerto. Andra favoriträtter som den döda hade läggs på borden men De dödas bröd är obligatoriskt.
På Youtube så finns det mängder med filmer som är inspelade i Mexiko under högtiden. Sök på ”Day of the dead Mexico” så får du upp flera förslag. Här är en som visar de färgglada gravarna och människorna som vallfärdar till kyrkogårdarna.

De dödas dag pågår under den 1 – 2 november varje år och i Mexiko är det en allmän högtid. Men invånare i andra länder med mexikanskt ursprung firar också De dödas dag. USA som har många medborgare från Mexiko, speciellt i Texas och Arizona är detta populärt.

De dödas dag i Sverige

Den mexikanska traditionen är inte alls stor eller uppmärksammad i Sverige, det finns dock några som anordnar De dödas dag under samma tid som den firas i Mexiko. Det Mexikanska Sällskapet brukar hålla De dödas dag på Etnografiska Museet i Stockholm.

Privacy Policy