Att välja maskeraddräkt till barn

Det är bara en tidsfråga innan Halloween som firande slår igenom stort i Sverige och vi har barn som knackar dörr för att få godis har spridit sig över landet. I Sverige är det ingen totalt främmande tradition att ta till oss. Vi har ju på sätt och vis redan en likadan tillställning, när barn varje påsk klär ut sig till påskkäringar för att gå från hus till hus och fylla sina små påsar.

För att vara ett ganska tacksamt typ av evenemang är maskerader ändå förvånansvärt ovanliga. Särskilt bland barn. Lyckligtvis är barn förhållandevis lätta att underhålla och ordnar man exempelvis en födelsedagsfest där man bjuder in barnen att komma i maskeraddräkt så har man halva festen ordnad. De kommer fylla tiden bara genom att nyfiket titta på alla andra barn, försöka lista ut vad de är, och hitta på egna lekar. Finns det bara en cowboy men ingen indian, spelar ingen roll. De uppfinner en ny variant med cowboy och räkfiskare, eller vad nu den alltid underliga grannen tre hus ner lurat i sin son att vara med material han råkade ha liggande i hemmet.

Vill man vara något fantasilös kan man ta sig till närmaste, specialiserade butik eller leksaksaffär där det säljs maskeradkläder och låta barnet välja själv bland alla de vanliga munderingarna. Det brukar vara fångdräkter, pirater, prinsessor och alla andra klassiska dräkter som normalt hänger där. Har man förmågan och inspirationen kan man istället sy upp en egen dräkt som sticker ut. Har man särskilt gott om tid kan man låta barnet eller barnen få vara med och tillverka de, om de inte är för små. Varför inte lägga hela bördan på dem, så att de får känna på hur barnarbetare i vissa mindre gynnade samhällen på jorden har det?
Skämt åsido, så kan man hitta på en hel del kul maskeraddräkter om man släpper loss fantasin, och om barnen inte är helt besatta av Playstation, om de inte helt givit upp allt annat som kan vara kul, så uppskattar de säkert själva delen att få vara med och tillverka kostymen lika mycket som de kommer ha roligt att bära den.

Skall barnet gå från hus till hus och bjudas på godis där det mest är vuxna som kommer dela ut det, så kan det vara värt att utnyttja den vinkeln. Att klä ut honom eller henne till en känd person snarare än en klassisk figur. Det kommer ändå finnas både Batman, Stålmannen och Törnrosa som vandrar upp och ner för samma gator. Så varför inte sminka upp barnet till en av medlemmarna i Kiss, klä upp pojken som Al Pacino’ Scarface eller verkligen våga och låta flickan gå som lady gaga. När det kommer till kritan skall man nog ändå låta barnen själva få välja vad de vill vara och inte försöka få utlopp för några egna latenta fantasier man själv aldrig fick leva ut. Det är inte särskilt lyckat om en dag längre fram man upptäcker att barnet som tonåring börjat klä sig som Lucifer med håret format som horn och ansiktet sminkat kritvitt, bara för att rebelliskt visa hur den där maskeraddräkten som skulle föreställa Moses blev hånad i barndomen och det satt sina spår.

Privacy Policy